Bent u van plan om uw trap te bekleden of te maken in hout? Dan maakt u een verstandige keuze. Naast een mooie en charmante uitstraling biedt hout ook voordelen als stevigheid, duurzaamheid en is het ook onderhoudsvriendelijk. Maar niet elk houtsoort is even geschikt voor een trap. Een trap wordt veel belopen en moet zoveel mogelijk bestendig zijn tegen slijtage. Maar welke houtsoorten zijn nu wel geschikt voor trappen?

Eikenhouten trap

Eikenhout is veruit het sterkste en meest toegepaste loofhoutsoort in België. In combinatie met de juiste behandelingen en onderhoud is dit een zeer stevig en slijtvast materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Bij eikenhout kan er gekozen worden voor wit Europese eik (duurzaamheidsklasse IV) of rood Amerikaanse eik (duurzaamheidsklasse II/III).

Eikenhout is verkrijgbaar in diverse kleurtinten en door de zichtbare nerven in hout wordt dit voornamelijk gekozen voor landelijke interieurs. Maar door zijn grote variëteit kan het aangepast worden aan eender welk interieur. Eikenhout laat zich goed behandelen. Om het hout langer te beschermen kan je een eiken trap vernissen, lakken, verven, oliën of beitsen.

Beukenhouten trap

De kleur van beukenhout (duurzaamheidsklasse V) varieert naargelang de herkomst, maar is meestal vrij licht met een fijne, neutrale nerf. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood. Het is een harde, sterke en splintervrije houtsoort en wordt dus veel gebruikt voor binnentrappen.

Beukenhout wordt voornamelijk gebruikt bij cottage stijlen of modernere interieurs, meestal afgelakt met een blanke parketlak. Beuk kan je het beste behandelen met een witte (white wash) olie. White wash is geschikt voor de lichtere houtsoorten en legt een lichte sluier over het hout, waarbij de nerven zacht wit gekleurd worden.

Rubberwood trap

Het hout van rubberwood (duurzaamheidsklasse V) is afkomstig van de rubberboom, voornamelijk in Zuidoost-Azië. Rubberbomen worden voornamelijk gebruikt om latex te produceren. Na 25 tot 30 jaar, wanneer een boom niet meer voldoende latex levert wordt deze gekapt en wordt het gebruikt als rubberwood of rubberhout. Rubberwood is dus 100% ecologisch.

Rubberwood is een lichtkleurige, lichtjes gevlamd, vormvaste houtsoort dat makkelijk te bewerken is. Het heeft een matig grove tot grove nerf en kan in verschillende kleurtinten afgewerkt worden. Net zoals de meeste andere houtsoorten heeft rubberwood een behandeling nodig. Gebruik hiervoor een natuurlijke olie zonder oplosmiddelen. Die impregneert, voedt en het hout vult tot diep in de poriën.

Andere houtsoorten

Naast eikenhout en beukenhout zijn er nog andere houtsoorten geschikt voor trappen zoals: afrormosia, afzelia, bubinga, Amerikaanse esdoornhout, essenhout, grenen, guatambu, iroko, jatoba, mahonie, meranti, merbau, moabi, movingui, notenhout, oregon, panga-panga, Southern yellow pine, sucupira, tatajuba, vuren, wengé, yellow poplar, etc.

Let echter altijd wel goed op de duurzaamheidsklasse van de verschillende houtsoorten.