Hout is een natuurlijk materiaal dat na verloop van tijd begint te slijten. Een houten trap onderhouden vereist daarom iets meer aandacht dan andere materialen, maar dit onderhoud hoeft daarom niet persé moeilijker te zijn. Een houten trap blijft nooit vanzelf schoon. Een trap krijgt vaak heel wat te verduren en heeft dus op tijd en stond, naargelang de gebruikte houtsoort een grondige onderhoudsbeurt nodig. Ook een nieuwe trap moet het best behandeld worden. Als je een houten trap goed onderhoud, kan deze mee gaan tot wel 20 jaar! Maar hoe hou je nu een houten trap schoon? Hier volgen enkele tips.

Controleer de temperatuur

Hout leeft! En dat is ook echt zo. Extreme temperaturen en uw nieuw geplaatste houten trap zijn geen beste maatjes. De temperatuur van de ruimte moet onder de 14°C blijven, zolang de trap geen tweede vernislaag gekregen heeft.

Water

Doordat een trap dagelijks gebruikt wordt, kan dit zijn sporen nalaten. Om stof en zachte strepen te verwijderen van gelakte vloeren, is er enkel een zachte spons of dweil en een beetje schoon water nodig. Het is noodzakelijk dat er niet té veel water gebruikt wordt tijdens het onderhoud. Gebruik ook geen agressieve reinigingsmiddelen of schuursponzen, dit kan namelijk het hout beschadigen.

Breng een beschermlaag aan

Indien de trap geen behandeling gekregen heeft, dient dit zeker binnen de 48 uur te gebeuren. Zo krijgt het hout geen kans om vuil en stof op te nemen. Afhankelijk van het gebruikte houtsoort zal er een ander soort vernis of olie aangebracht moeten worden. Vraag dit zeker altijd na bij uw trappenmaker.

Vernis

Door een laag vernis (satijn, mat, kleurloos of glanzend) toe te brengen, wordt het hout beter beschermd tegen slijtage. Vernis zal nooit effect hebben op het natuurlijke uitzicht van het hout, doordat het vernis als een film boven op het hout ligt. Een goede laag vernis kan 20 jaar, of meer, in goede staat blijven als men ervoor kiest om niet met schoenen op de trap te lopen. Vernis de trap gewoon opnieuw als er slijtage begint op te treden.

Olie

Olie is een heel ander materiaal dan vernis. Het dringt helemaal binnen in het hout en heeft zo een beschermende, voedende en doordringende werking. Doordat olie het hout voedt, kan deze wel invloed hebben op het natuurlijke uitzicht van het hout. De kleuren van het hout worden veel warmer en je benadrukt de natuurlijke tekening en structuur van het hout. Wil je liefst zo weinig mogelijk verkleuring? Dan kan dit opgelost worden met olie met wat pigment in. Lees ook ons artikel hoe je een houten trap het best moet oliën (zie artikel hoe).

Beitsen

Beits dringt nog iets dieper door dan olie, vernis of lakverf, waardoor het hout nog beter beschermd wordt. Na droging legt de beits een film over het hout en de structuur van het hout blijft behouden. Deze laag kan zowel waterafstotend, Uv-bestendig als antislip zijn. Vaak wordt er gekozen voor een transparante beits om de natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk te bewaren, maar er zijn ook beitsen in verschillende kleuren beschikbaar. Bijna elk houtsoort kan behandeld worden met beits (zie artikel), enkel bij Teak is dit af te raden om dit houtsoort te vet is. Ook bij zeer harde houtsoorten is beitsen af te raden.

Verven

Wanneer een trap niet meer aan de smaak voldoet, hoeft er niet meteen gekozen te worden om een nieuwe trap te laten plaatsen. Je trap kan een heel nieuwe uitstraling krijgen door gewoon een likje verf aan te brengen. Bij het verven van een trap (zie artikel) moet er best eerst een grondlaag aangebracht worden. Vervolgens is het belangrijk dat je een zeer slijtvaste (en eventueel sneldrogende) lak gebruikt. Na het schilderen kan er een vernislaag aangebracht worden om de verflaag langer te kunnen beschermen.

Je houten trap onderhouden is dus zeer belangrijk! Behandel je trap altijd met zorg en geef ze om de twee jaar zeker eens een grondig onderhoud, zodat de bovenlaag zeker intact blijft.