We brengen een groot deel van ons leven door in de keuken. Zo koken we voor de kids of een vijfgangenmenu voor vrienden. Ergonomie is dus een groot punt waar we rekening mee moeten houden in de keuken. De keukendriehoek of werkdriehoek is een denkbeeldige driehoek die de spoelbak, kookplaat en koelkast met elkaar vormen in loopafstand. Hoe kleiner de afstand tussen deze drie elementen, hoe makkelijker werken het is.

De afstand

Bij een ergonomische keuken ligt de afstand tussen alle elementen ongeveer rond de 6 à 8 meter. De afstand tussen de kookplaat en spoelbak blijft best onder de 2 meter, want uit onderzoek is gebleken dat hier de meeste keukenhandelingen plaatsvinden. Zorg er altijd voor dat de kookplaat zo dicht mogelijk bij de spoelbak staat. Zo hoef je nooit ver te wandelen met hete potten en pannen in je handen om bijvoorbeeld pasta of rijst af te gieten. Plaats het werkblad zo dicht mogelijk bij de koelkast, diepvriezer en andere hoge kasten. Zo kunnen boodschappen eenvoudig uitgepakt en opgeborgen worden.

De loopafstand in de keukendriehoek kan zelf makkelijk berekend worden door de lengtes van de zijden, oftewel de benen van de driehoek, op te tellen. Is de afstand tussen de 6 en de 8 meter, dan heb je een ergonomische keuken. Afhankelijk van de indeling, kunnen er lichte variaties mogelijk zijn in de vorm.

I-vormige keuken

Bij een i-vormige keuken of lijnkeuken liggen alle elementen (spoelbak, kookplaat en koelkast) op één rechte lijn. Doordat de keuken in één rechte lijn ligt, wordt de loopafstand langer en wordt het hier ergonomisch iets minder interessant. Maar het is wel een geschikte indeling voor smalle ruimtes. Omdat de spoelbak het meest gebruikt wordt in een keuken, ligt deze best centraal. Om een i-vormige keuken optimaal te kunnen benutten voorzie je best een werkbladruimte van drie meter.

De keukendriehoek: I-vormige keuken

L-vormige keuken

L-keukens of hoekkeukens zijn de meest voorkomende indelingen bij appartementen of kleine ruimtes. Deze indeling neemt weinig ruimte in beslag en benut optimaal ruimte. In deze indeling is er vaak ook nog plaats voor een tafel waar het gezin aan kan eten, zonder de werkdriehoek te onderbreken.

De keukendriehoek: L-vormige keuken

U-vormige keuken

Om een U-vormige keuken te kunnen plaatsen beschik je best over voldoende ruimte (minstens 4 meter). De dubbele opdeling zorgt meteen voor minimum 120cm minder ruimte in de kamer. Kenmerkend bij deze opdeling zijn de korte loopafstanden, omdat alles zeer dicht bij elkaar ligt. Deze indeling beschikt ook over genoeg werkruimte en opbergruimte.

De keukendriehoek: U-vormige keuken

Parallelle keuken

Een parallelle keuken wordt vaak gebruikt bij professionele keukens omwille van de optimale circulatie en veel werkruimte. Het bestaat uit twee tegenover elkaar staande keukenblokken. De keuken kan langs iedere kant verlaten worden en er kan gewerkt worden langs alle kanten. Bij een parallelle keuken worden de spoelbak en de kookplaat best in dezelfde blok geplaatst.

De keukendriehoek: Parallelle keuken

Kookeiland

De laatste jaren zijn kookeilanden zeer in trek bij open woningen. Om een kookeiland te kunnen plaatsen beschik je ook hier best over voldoende ruimte. Een kookeiland zorgt voor een scheiding tussen de keuken en de woonkamer of eetkamer, zonder contact te verliezen met leden van het gezin of bezoek.

De keukendriehoek: keukeneiland