Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zijn zeer belangrijk tijdens het koken, maar een optimale indeling voor je keuken vinden is niet altijd even gemakkelijk te vinden. Eerst moeten we weten wat een ergonomische keuken net inhoudt. Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de gebruiker. Dus met een juiste inrichting en indeling van je keuken wordt onnodig lopen, bukken en verplaatsen voorkomen en je kan nauwkeuriger werken. Hier volgen enkele tips die je kan toepassen om de ergonomie in je keuken te verbeteren.

1. De juiste werkhoogte

Een ergonomische keuken wordt mede bepaald door de juiste werkhoogte. De werkhoogte wordt het best aangepast aan de gebruiker zelf. Maar de algemene regel luidt: ben je kleiner dan 170cm? Dan is de werkhoogte 90 cm. Ben je 170cm tot 195cm? Dan bedraagt de werkhoogte 95 cm.

Wil je toch de werkhoogte op jouw persoonlijke hoogte afstemmen? Ga voor het werkblad staan en houdt je armen in een hoek van 90°. Is de afstand tussen je onderarmen en het werkblad ongeveer 12cm dan is dit de juiste werkhoogte.

2. Het werkblad

Niet alleen de werkhoogte, maar ook de ruimte van het werkblad draagt bij tot een ergonomische keuken. Standaard is de diepte van een werkblad 60cm. Maar zijn er apparaten zoals een koffiezetapparaat of decoratie die ruimte van het werkblad wegnemen, dan is het aan te raden om het werkvlak breder te maken. Voorzie best ook altijd een werkblad naast het kookgedeelte.

Stoot je vaak tegen de hoek van het werkblad of kookeiland? Dan kan je afgeronde hoeken gebruiken om blauwe plekken te voorkomen. Dit is ook veiliger voor rondlopende kinderen.

3. Bereikbaarheid

Het is belangrijk dat alles goed bereikbaar is in een keuken. Vervang bijvoorbeeld een kast met leggers door lades. Zo hoef je niet eerst heel de kast leeg te halen om aan het achterste product te geraken. Gebruik bij voorkeur ook brede lades in plaats van twee kleinere lades naast elkaar. Zo kan je tot wel 15% aan opbergruimte winnen. Plaats bij voorkeur ook de spullen die je het vaakst gebruikt op werkhoogte en spullen die je het minst gebruikt boven- of onderaan de kast.

Overweeg misschien ook eens carrouselkasten om de hoekruimte van de keuken optimaal te benutten. Of Le Mans plateau’s die gedeeltelijk uit de kast gedraaid kunnen worden. Geen fan van draaikasten? Probeer dan misschien eens de apothekerskasten. Dit zijn smalle kasten die volledig uittrekbaar zijn. Ideaal om je kruiden en smaakmakers in op te bergen.

4. De indeling

Dagelijks worden er heel wat meters afgelegd in een keuken. Hoe kleiner de afstand, hoe gemakkelijker je keuken is. Om een goede afstand te creëren in je keuken kan er gebruik gemaakt worden van de keukendriehoek. Hier wordt er rekening gehouden met de afstand tussen de spoelbak, kookplaat en koelkast. Een keuken die goed ingedeeld bespaart heel wat tijd om alles terug te vinden. Het is daarom handig om een keuken in zones op te delen: voorraad, opbergen, spoelen en afval, voorbereiden, koken en bakken.

5. Verhoogde keukenapparaten

De perfecte hoogte van de oven of microgolfoven is op armhoogte, tussen de 100cm en 140cm. Om de rug niet te overbelasten wordt een koelkast best geplaatst op ooghoogte, meestal is dit 150cm vanaf de vloer gerekend. Maar dit kan dus verschillen van persoon tot persoon. De beste hoogte voor een vaatwasser ligt tussen de 115cm en de 120cm. Op deze hoogte hoeft men niet meer door de knieën te gaan om de vaat in en uit te laden.

6. Verlaagd kookzone

Vaak wordt een kookplaat op dezelfde hoogte geplaatst als het werkblad. Dit kan soms lastig zijn om in de achterste of hoge potten te kunnen kijken. Daarom is het soms handiger om het kookgedeelte een beetje te verlagen.

7. De spoelbak

Zorg voor een juiste hoogte van je spoelbak. Er is niets vervelender dan de afwas doen met een kromme rug door een te laag werkvlak. Met als gevolg? Inderdaad, rugpijn! Maar wat is nu de juiste hoogte van je spoelbak? De juiste hoogte is dat je zonder dat je voorover hoeft te buigen, de bodem kan aanraken met de vingertoppen van je hand.

8. Voldoende stopcontacten

Zorg zeker voor voldoende stopcontacten in de keuken en de berging. In deze twee ruimtes bevinden zich immers heel wat elektrische apparaten. Voorzie zeker genoeg stopcontacten bij het werkvlak, zodat je niet constant ergens anders naartoe hoeft te lopen. Een uitschuifbaar stopcontact in een kookeiland kan hier ook een oplossing bieden.

9. Voldoende verlichting

Net zoals in iedere andere ruimte is er in een keuken voldoende verlichting nodig. Zorg altijd voor een werklicht dat het volledige blad goed verlicht. Deze worden het best onderaan hangkasten geplaatst om vervelende schaduwen en vermoeide ogen te vermijden. Zorg er ook voor dat ze makkelijk schoon te maken zijn, zodat vuil en vet geen probleem vormen voor de belichting. Naast werklicht is er ook een basislicht of sfeerlicht nodig. Voor het geval je snel iets uit de koelkast nodig hebt, of je er gezellig wil eten met familie en vrienden.